Profilul utilizatorului de Internet-ediţia III

„Profilul utilizatorului de Internet”, cea de-a treia ediţie a studiului condus de Departamentul de Cercetare al TradeAds Interactive, relevă faptul că utilizatorii români de Internet sunt din ce în ce mai săraci, 27.5% dintre respondenţi declarând venituri nete sub 1000 RON

Frecvenţa veniturilor mici pe gospodărie se menţine la un nivel critic, 27.5% dintre respondenţi declarând că veniturile nete se situează sub 1000 de RON, spre deosebire de 25.5% în ianuarie, 2011 şi 15.35% în martie, 2010. În ceea ce priveşte ponderea gospodăriilor cu venituri lunare de peste 5000 RON, procentul de 10.2% nu se depărtează de cele din ediţiile anterioare, 9.6% în 2011 şi 11.7% în 2010, rămânând astfel la acelaşi nivel.

 


Creşte nevoia de informare

O evoluţie a dinamicii comportamentului utilizatorului român pe Internet demonstrează o creştere a nevoii de informare. Domeniile, care au înregistrat cele mai spectaculoase creşteri ale interesului utilizatorilor, sunt Tehnologia (+9.8% faţă de 2010), Educaţia (+8.6%), Arta, Cultura, Societate (+6.8%), Shoppingul (+6.4%) şi Sportul (+5.7%). Nevoia de informare compensează climatul economic ostil şi restricţiile generate la nivelul indivizilor societăţii, prin creşterea receptivităţii la stimulii sociali şi a interesului faţă de cultură şi artă.

 


Instant messaging-ul domină ca mediu online de socializare

Reţelele de corespondenţă prin instant messaging domină în procent de 68.3%, ceea ce demonstrează că românii, în continuare, folosesc mediul online pentru a socializa. Accesarea de informaţii şi documentare este realizată de peste 50% dintre cei intervievaţi. O creştere spectaculoasă se observă şi prin accesarea reţelelor sociale. Astfel că în 2012, 41.9% dintre respondenţi au declarat că folosesc reţelele sociale, faţă de 30.1% în 2011.

 

E-commerce-ul creşte considerabil faţă de 2011

Comerţul electronic este de aşteptat să ia amploare în următorii ani, dat fiind că în 2012 numărul celor care cumpără şi vând produse online a crescut cu aproximativ 30% faţă de perioada similară a anului trecut (20.4% în 2012 faţă de 15.3% în 2011).

 


Smartphone-ul: gadgetul preferat al românilor

Gadgeturile se numără printre preferinţele românilor atunci când vor să acceseze Internetul. Se constată o scădere a numărului de PC-uri şi desktopuri  şi o creştere importantă a accesului la Internet de pe laptopuri şi notebookuri. Conectarea pe dispozitivele mobile de tip smartphone/PDA  înregistrează o evoluţie spectaculoasă, înregistrând o cotă de 15.2%, faţă de 9% în 2011.

 


Bannerele online au un potenţial informativ pentru persoanele de vârstă medie 

Utilizatorii care au cea mai mare receptivitate la publicitatea online sunt persoane de vârstă medie sau înaintată şi care au studii medii sau mici. Pentru această categorie, bannerele publicitare au un potenţial informativ, spre deosebire de persoanele tinere, cu venituri mari, studii universitare sau postuniversitare, pentru care publicitatea în mediul online este considerată supărătoare.

 

Despre studiu

Studiul organizat de TradeAds Research continuă să urmărească evoluţia utilizatorilor de Internet din România, ca atare „Profilul utilizatorului de Internet” se află deja la cea de-a treia ediţie.

Cercetarea s-a desfăşurat pe baza unui chestionar cu 23 de întrebări, livrat online în perioada 16 februarie-23 februarie, 2012. Rata medie de click a campaniei (CTR) a fost de 1.48%,  2282864 de impresii şi 33744 de clickuri. Volumul de eşantionare a fost de 3 314 respondenţi, iar identificarea fiecărui respondent s-a făcut prin sistem cookie şi adrese de e-mail.

Mai multe despre serviciile TradeAds Research puteţi citi în broşura “Cercetări de piaţă“. 

Tags: , ,

4 raspunsuri la “Profilul utilizatorului de Internet-ediţia III”

  1. [...] to the 3rd edition of  ”Romanian internet user profile” study, made by TradeAds Interactive Research Department, the Romanian internet users are getting poorer, [...]

  2. [...] Via e0A This entry was posted in Business and tagged  Internet, 2012, Romania by Admin. Bookmark the permalink. [...]

Lasa un comentariu!